101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

Nix ugribugri, avagy Isten veled pop-up!

2017. január 08. - SEO101.hu

A pop-up ablakokat mindenki utálja. Felugrálnak, beúszkálnak, valami csellel az email címünket akarják folyamatosan megszerezni, vagy direkt ránk akarnak sózni valamit. Mindenki tűzzel-vassal oltja, ahol éri, ám mégis működik! Az online marketing totálisan működő eleme!

Ha random internetezőket megkérdeznénk, azt a választ kapnánk, hogy soha egyetlen ilyen banner hatására sem vásárolt semmit, nem iratkozott fel hírlevélre, nincs is pop-up ablak megjelenítésére alkalmas eszköze, ám ennek ellenére szövegíró iparág épült arra, hogyan lehet hatásos és hatékony pop-up szöveget kreálni!

popup-window.jpg

Ennek a pop-up ablakos történetnek a végére tesz most pontot a Google. 2017. január 10-től új időszámítás kezdődik.

Valamiképp a keresőóriás is úgy gondolja, hogy a felhasználókat rendkívül zavarják a felugráló ablakok, és ez a zavaró hatás mobileszközön igencsak koncentrálódik a kijelző mérete miatt. Így a pop-up ablakok miatt bevezetendő büntetés csak a mobil weboldalakat érinti, illetve a mobil találati listán lesz érvényes!

Ám a csavar az egészben az, hogy mivel folyamatban van a mobil-indexelés elsődlegessé tétele, így nem mehetnek el a weboldal tulajdonosok egy kézlegyintéssel a Google új lépése mellett. A büntetés pedig klasszikus: a találati listán való hátrasorolás.

A Google pontosan meghatározta, melyek azok a felugró ablakok, amelyekről úgy gondolja negatív hatással van a felhasználói élményre:

  • azok, amelyek a weboldalra koppintással egyidejűleg vagy görgetés hatására jelennek meg, részlegesen eltakarva a tartalmat, amiért a látogató a weboldalra érkezett.
  • azok, amelyek valamilyen applikáció letöltésére kérik a felhasználót és a továbblépésükhöz be kell zárni a felugró ablakot.
  • azok, amelyek a tartalmat a hajtás utáni részre szorítják, így nehezítve a látogatót.

pop-up_win.png

Mint mindenhol itt is vannak kivételek, amiket a Google szintén pontosan meghatároz (tehát ebben az esetben nincs büntetés):

  • olyan pop-up-ok, amelyek valamilyen törvényi kötelezettségnek tesznek eleget (pl. korhatáros oldalak).
  • olyan pop-up-ok, amelyek fizetős tartalomhoz nyújtanak elérést, és csupán a belépést szolgálják.
  • olyan bannercsíkok, amelyeket könnyen figyelmen kívül lehet hagyni (pl. böngésző applikáció letöltésére biztató pop-up).

popup.jpg

Ezen kívül a Google nem tartja kizártnak az olyan kivételeket sem, ahol a látogatói élmény épp a felugró ablakok miatt javul, vagy épp nem romlik. Ha erre utaló konkrét magatartást tapasztalnak, akkor természetesen ezek a weboldalak nem kapnak büntetést. Sőt! Akár látványos eredményeket is elérhetnek a mobil találati listán.

A webmesterek számára viszont kihívást jelenthet, ha reszponzív megjelenítésű a weboldal, mivel a büntetés, ahogy fentebb is írtuk csak a mobil oldalakat érinti.

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr6412109941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.01.09. 17:10:46

Összpontosítsunk a lényegre: a Google egy újabb módszert talált arra, hogy a saját belátása szerint tegye sorba a keresési találatokat. "A Google a barátod" – mondogatják sokan ilyen-olyan éllel, de mondhatjuk úgy is: a Google besegít azoknak, akik a barátai.

É2I 2017.01.09. 17:32:57

A google kérés nélkül "rám" szabott találati listái miatt váltok egyre gyakrabban más keresőkre...

2017.01.09. 17:57:12

@É2I: "A google kérés nélkül "rám" szabott találati listái miatt váltok egyre gyakrabban más keresőkre..."
Jelentkezz ki és törölj cookiet, már nem is tudja rádszabni. Arról meg nem a google tehet, hogy neked milyen netezési, kattintási szokásaid vannak, mert bizony ez alapján szabják rád a találatokat.

Santer 2017.01.09. 18:44:45

Ezek a kretén exit intent popupok harapóztak el mostanában, ezekre is érvényes lesz a bünti?

SEO101.hu · http://seo101.blog.hu/ 2017.01.09. 21:14:31

@Ylim: azért a legtöbb internetező nem ennyire tudatos. :)

SEO101.hu · http://seo101.blog.hu/ 2017.01.09. 21:21:44

@Santer: mivel az esetek igen kis százalékában felelősek az exit intent popupok a felhasználói élményért, így nagy eséllyel ők is bünti alá esnek!
süti beállítások módosítása