101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

3+1 érv, hogy használj videós tartalmat weboldaladon!

2019. január 17. - SEO101.hu

A videó az egyik legjobb médium az ember számára, ha információátadásról van szó, ugyanis a vizuálisan prezentált információt könnyebben és hatékonyabban dolgozzuk fel, mint az írottat. 

Tudtad, hogy a globális online aktivitás körülbelül 1/3 részét videók nézése teszi ki?

A videók legnagyobb előnye azonban sokak szerint a SEO mozaikszó három betűjében rejlik. De vajon miért?

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint az online tevékenységek 93%-a továbbra is egy keresőmotor segítségével kezdődik. Érdekünk tehát, hogy találati pozíciónkat javítsuk, ha saját weboldalunk van! De miért lehet hasznos a videók használata manapság SEO szempontból?

vlogger-girl-and-new-video-p36mgbh.jpg

1. A videók segítenek csökkenteni a visszafordulási arányt (bounce rate)

A visszafordulási arány, avagy bounce rate az egyik legfontosabb adat a Google számára, amikor meghatározza weboldalunk pozícióját a találati listán. A bounce rate egy százalékos érték, és azokat a látogatókat foglalja magába a látogatók teljes számából, akik a weboldalunkra érkezve vagy azonnal elhagyják azt, vagy csak egy oldalt tekintenek meg.

A Google azzal az elvvel dolgozik, hogy ha ez az adat weboldalunkon magas, akkor a weboldallal probléma van. Vagy rossz szolgáltatást nyújt, vagy nincs rajta semmi érdekes. A videók ezt a rátát hivatottak javítani, ugyanis könnyen megfoghatod a látogatók figyelmét hosszabb időre is egy jó videóval.

A visszafordulási arány a videóval ellátott weboldalakon 41%-al alacsonyabb, mint a csak szöveges oldalakon, és az átlagember körülbelül két és félszer annyi időt tölt a videós oldalakon, mint a csak szövegeseken.

2. A videók növelik az elköteleződést (engagement)

Az engagement szintén fontos adathalmaz a Google számára. Minél több ember végez interakciókat a tartalmaddal, az feltehetően annál értékesebb.

Sajnos egyre kevesebben olvassák a szöveges tartalmakat, azonban az említett tanulmány azt állítja, hogy 46%-a azoknak az embereknek, akik elkezdenek nézni egy videót, végig is nézi. A legtöbb ember akár a videó 2/3 részéig is eljuthat. A videók tehát több interakciót generálnak, amit a Google igencsak szeret.

woman-photographer-drinking-coffee-and-working-pjnbp6u.JPG

3. A videók növelik a szociális megosztások számát

Jó SEO manapság már nem létezik szociális média nélkül. Ha például egy új terméket szeretnének bemutatni, akkor érdemes vizualizálni is egy videó formájában azt, hogy mit kínálunk és az miért fontos.

Ezt a tartalmat aztán olyan VoD oldalakon, mint a Facebook, YouTube és LinkedIn meg lehet osztani, melyeket aztán továbbosztanak az emberek. A tanulmány szerint az ilyen szociális tartalmak 1200%-al több megosztást kapnak, mint a kép- és szövegalapú posztok együttesen. A fogyasztók 64%-a is azt állítja, hogy nagyobb valószínűséggel vásárol meg egy terméket, ha videót is lát róla.

4. A videók hozzásegítenek az értékes viszontlinkekhez

SEO szemmel a backlink, avagy viszontlink egy olyan link, melyet egy más weboldal tett közzé, és a mi saját weboldalunkra mutat. Ha egy nagyon magas értékű weboldal (érték alatt látogatottságot, értékes tartalmat kell elsősorban érteni) linkel a mi weboldalunkra, akkor az egyértelmű jel, hogy a mi tartalmunk is értékes.

Mint említettük, a videók sokkal jobb elkötelezettségi értéket képviselnek, mint az átlag szöveg. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan több, értékes viszontlinkre is van lehetőség, ha például egy olyan videót tartalmazó blog posztot teszünk közzé, amely valóban érdekes, hiszen mások meg fogják osztani a posztot, linkeket létrehozva ezzel oldalunkra. Ehhez persze olyan tartalom is kell, amit mások meg akarnak osztani.

Számos más előnye is van a videóknak, ha SEO szempontból közelítjük meg a dolgokat, azonban tagadhatatlan az a tény, hogy bármely weboldalt sokkal élettel telibbé és interaktívabbá tesznek a minőségi videók.

Érdemes manapság már ebbe is energiát fektetni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr6514561494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása