101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

A Google minden előtt?

2019. március 15. - SEO101.hu

Tudom, nem szép dolog Kölcsey mondatát kiforgatni és ebből a szentségtelen kibertérből táplálkozó rajongók elé vetni, de egész biztos vagyok benne, hogy a március 15-ei események megtalálásához is a Google nevű óriás szellemet idéztétek meg.

Észrevettük, mennyire függővé váltunk a Google keresőtől? A legtöbb ember számára az internet=Google, sok esetben olyan szolgáltatások mögött is a Google-t találjuk, amire nem is gondolnánk első körben, mikor igénybe vesszük. Nem utolsó sorban önként adjuk át neki személyes adatainkat, az egész életünket.

Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak függők vagyunk tőle, hanem rá is vagyunk szorulva, mert „mindent IS tud, mint Chuck Norris.”

shopping-internet-digital-connection-networking-p8lfrr6.jpg

Elgondolkodtál már azon, hogy vajon, van-e olyan alternatívája a Google-nek, ami kiválthatná? És, ha van, miért nincs?

Imádjuk, mert másodpercenként 2 millió adatot képes feldolgozni, és az egyetlen olyan online rendszer, aminek kiemelkedően magas a rendelkezésre állása, amikor legutóbb, 2013-ban 5 percre leállt, a világ internetes forgalma 40%-ot zuhant! Nem mondok nagyot, ha az emberi történelem közel legfontosabb létesítményének nevezzük. Ami egyszerre fantasztikus és félelmetes is!

Fantasztikus, mert ilyen rövid idő alatt (a történelemben 20 év, igen csak rövid távnak tekinthető) kevés ember alkotta cég/létesítmény képes uralni úgy az egész világot, mint a Google, és pont emiatt félelmetes is, főleg, ha tudjuk, hogy 2018-ban az induló jelmondatát is eltüntette: „Ne légy Gonosz!”.

search-tool-pkau3qw.jpg

Te, milyen alternatív keresőket ismersz a mindenható Google mellett?

Mutatok néhányat:

Bing – ma már 90%-ban mesterséges intelligenciát használ a lekérdezésekhez, és talán az egyik legismertebb a Google után a Microsoft keresője. Az angolszász országokban, mint az USA is, igen népszerű.

DuckDuckGo – érdekes, hogy egyre népszerűbb a fura nevű kereső, mivel jelmondata: „kereső, ami nem követ”. Fontosnak tartja a személyes adat védelmét, az amerikai székhelyű cég az internetes keresőpiac 0,18%-os részesedésével bír.

Baidu – 2000-ben indult kínai kereső, ami otthon 70%-os népszerűségnek örvend, ennek ellenére ő sem vetélytársa a Google-nek, mivel az összpiacon mindössze 14%-os részesedést ért el.

Yahoo! – a szép emlékű Yahoo, ami az internet hajnalán piacvezető volt, mára hátul kullog, talán, ha 2%-os piaci részesedéssel számolhat napjainkban. Jelenleg a Yahoo mögött is a Bing motorja áll. Holott, valamikor hazánkban is népszerű volt.

woman-using-laptop-surfing-online-website-p6gc5sa.jpg

Yandex – az oroszok keresője, hazájában a keresőpiac felét uralja, számos kapcsolt szolgáltatása van, így nem csak Oroszországban, hanem Kazahsztánban vagy Törökországban is népszerű.

Seznam – Csehország saját keresője, 1996-ban indult és évekig piacvezető volt otthon, 2010 óta viszont jelentősen csökkent népszerűsége.

Böngészd át a listát, ha szeretnéd megismerni a piacon lévő még több internetes keresőt, mint például az Ecosia, akik bevételüket fák ültetésre fordítják, 45 keresés termel annyit, hogy egy fát elültethetnek belőle.

Természetesen, tudjuk, hogy ahhoz, hogy bármelyik keresőt is használhatnánk elsősorban az internet megléte a feltétel. 1989.március 12-én ezen a napon nyújtotta be Sir Tim Berners-Lee elméletét a CERN vezetőségének, ami a számítógépek egymás közötti kommunikációját teremtette meg, amit ő World Wide Webnek nevezett!

Boldog születésnapot!

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr414689248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása