101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

A Google nem ver bottal

2016. szeptember 18. - SEO101.hu

Már nem csak szakmai körökben, hanem az egyszeri felhasználó számára is ismeretes a Google az irányú törekvése, hogy az interneten gombamód elszaporodott spam weboldalakat kíméletlenül szankcionálja.

Webspamnek nevezhetünk minden olyan weboldalt, ami nem felel meg a Google Minőségi Irányelveinek, ezek között is elsősorban azoknak az elveknek, amelyek a felhasználói élményt hivatottak szolgálni.

Webspamnek minősíti továbbá azokat a direkt linképítésre specializálódott linkfarmokat is, amelyek hasznos tartalom nélkül csak és kizárólag viszontlinkek építésére jöttek létre, illetve minden olyan oldalt, amely a fekete vagy a szürke SEO tartományban található eszközöket hívja "segítségül" a Googlebotokat (Google keresőrobotok) átverve, hogy a természetes találati listán helyezést érjenek el.

webspam.jpg

A keresőcég nemrég adta ki a jelentését az elmúlt évről, hogy összességében hány ilyen oldalt távolított el véglegesen, azért, hogy a SERP (természetes találati lista) összeállítása a legmagasabb minőségű legyen.

A webspam elleni küzdelem nem egyszerű, az ellenőrzéseket nem csak algoritmusokra bízza a Google, hanem kézi ellenőrzések is vannak, amit emberek végeznek, nagyobb hatékonysággal szűrve ki így a lopott/manipulatív/gyenge/káros/feltört tartalmakat a találati listáról.

Hogyan küzd a Google a webspam ellen?

A Google szerint egy-egy algoritmus frissítéskor a teljes internetre vetítve mintegy 5%-át sikerül eltávolítani a gyenge minőségű oldalaknak. A fennmaradó spamnek minősített oldalakat viszont emberi erőforrás felhasználásával, manuálisan ellenőrzik és sújtják büntetéssel, ha nem felel meg az elvárásoknak.

google_buntetes.jpg

Ez 2015-ben 4,3 millió weboldalt érintett, ami óriási mennyiségű kapacitást igényel a Google-tól, ha azt nézzük, hogy ezzel együtt 2015-ben 33%-al nőtt a felülvizsgálati kérelmek száma is. A mintegy 400.000 spamjelentést a Google felhasználók küldik be.

 Melyik jobb a manuális vagy az algoritmus büntetés?

A tényen nem változtat, hogy a Google büntetésből nem minden esetben lehet visszahozni egy weboldalt. Ezzel szemben a manuális büntetés azért előnyösebb, mert a webmesternek még lehetősége van kijavítani a hibákat, és újra kérni a büntetés eltávolítását.

Ekkor egy ismételt manuális átvizsgáláson megy keresztül a weboldal, és ha mindent rendben találnak, akkor annak függvényében, hogy milyen jellegű büntetést kapott az oldal, ezt a büntetést feloldják.

A direkt a webspamek eltávolítására bevezetett algoritmus általi büntetések során nincs lehetőség felülvizsgálatot kérni, ebben az esetben automatikusan történik a büntetés, és az ezzel járó hátrasorolás, vagy az oldal teljes eltávolítás a SERP-ből.

Hackelés

Érdekes módon a webspamek között óriási mennyiséget tesz ki a feltört weboldalak által generált káros tartalmak, amelyek rendszerint automatikus büntetésben részesülnek.

Hackelés alatt nem kell sok esetben semmilyen futurisztikus dologra gondolni, sokszor elég egy nem túl biztonságos tárhely, egy malware, ami megfertőzi a weboldalt, ám az eredmény szempontjából ugyanaz. Az ilyen weboldal webspamnek minősül.

hackeles.jpg

Ezért a Google több, hivatalos iránymutatást is ad, hogy segítsen elkerülni a felhasználóknak, webmestereknek a feltörést vagy a fertőzést.

Alacsony minőségű tartalom

A webspamnek minősített weboldalak között igen nagy számmal találhatók az alacsony minőségű tartalommal rendelkező oldalak.

Mit ért ez alatt a Google?

  1. Automatikusan generált tartalom - főleg angol nyelvterületen volt divat az ilyen jellegű tartalom.
  2. Affiliate oldalak - szinte tartalom nélküli csak a viszontlinkre épülő oldalak.
  3. Lopott tartalom - egyértelmű.
  4. Kapuoldalak - a keresőnek látszólag értékes tartalmat mutatnak, egy kulcsszóra optimalizáltak, így viszonylag könnyen elérik a kívánt pozíciót a találati listában.

tartalom_1.jpg

Magyarországon a legtöbb weboldal automata büntetésben részesül, amiből a felhasználó csak annyit lát, hogy elvesztette korábbi pozícióját, 40-50 hellyel hátrasodródik a találati listán, vagy egyáltalán nincs benne a TOP100-ban sem, emellett a látogatottság, forgalom is drasztikusan csökken.

Hazai területen a legismertebb algoritmusok, amelyek bizonyos időközönként "szedik áldozatukat": a Pingvin, Panda és a Fantom.

Az algoritmusok a természetellenes linkgyarapodás, a tartalmi kifogások, valamint a felhasználói élmény hiánya miatt büntetnek, de természetesen ez összetett folyamatok sokasága, amivel kapcsolatban sokszor a Google hivatalos közleményei sem egyértelműek.

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr5311718147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása