101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

Linképítés - múlt vagy jövő?

2016. április 19. - SEO101.hu

Az internet megszületése óta kiemelten fontos szerepet játszanak a weboldalak életében, erejében, pozíciójában a linkkapcsolatok. Már-már a legegyszerűbb felhasználó is kívülről fújja, milyen hatása van annak, ha weboldalára linkek mutatnak. A SEO szakma felbukkanásával a linképítési stratégiák szerteágazó piaca lepte el az internetet, az is linképítést vásárolt weboldalára, aki amúgy nyilvánosan soha be nem vallotta volna.

Az utóbbi időben azonban teljesen megváltozott magának a keresőnek a hozzáállása a linképítéshez, és a Pingvin algoritmusok fejlődésével a manipulatív linképítés kegyvesztetté vált, teljesen átrendezve a SERP-et. Ez a propaganda azonban egy óriási félreértést is szült egyben, sokan azt kezdték el terjeszteni, hogy a Google számára már nem fontosak a linkkapcsolatok, így az oldalakra mutató linkeket is korlátozni kell, a linképítést pedig tűzzel-vassal üldözni!

linkkapcsolatok.jpg

Lehet-e előrejutni úgy a Google természetes találati listáján, hogy nem mutatnak linkek weboldalunkra?

Tény, hogy a Pingvin algoritmus bevezetésével a SEO stratégiák újragondolására kényszerítette a szakembereket a kereső. Ilyenformán az automatizált linkgyarapodás, linkcsere vagy tömeges linkvásárlást kegyetlenül bünteti a Pingvin, ezért mindazok, akik mégis bejövő linkeket szeretnének weboldalukra sokkal időigényesebb és lassabb ütemű folyamatot kénytelenek véghez vinni, hisz a hangsúly a minőségben is magasabb, mennyiségben alacsonyabb linkekre helyeződött át.

Az viszont tagadhatatlan, hogy a linkek kapcsolati rendszere - Pingvin ide, Pingvin oda - nem értékelődött le, nem halt meg, hiába is próbálják még szakmai körökben is temetni. Egyszerűen nem mindegy milyen az a linkkapcsolat, amit kiépítünk, és ehhez a legtöbb esetben meg kell válni a régi beidegződésektől.

seo1.jpg

Első körben a minőség-mennyiség között kell megtalálni a megfelelő arányt. Ugyanis a túl gyors linkgyarapodás, minőségileg kifogásolható weboldalakról spam jellegű linképítésre utalhat, amit nem csak a Pingvin algoritmus szűrhet ki rekord gyorsan, megbüntetve weboldalunkat, hanem egy versenytárs is beküldheti kézi felülvizsgálatra, és ha addig nem bukott el a kétes úton szerzett linkek hatására a weboldalunk, ezek után biztos elfog.

No, de vegyük át, milyen praktikák alkalmazása esik a spam kategóriába:

- egyetlen cikket megírunk és azt beküldjük több száz oldalra, amiből link mutat weboldalunkra.

- automatizált spam hozzászólások, értelmetlen megjegyzésekből linkelni oldalunkra.

- fórum spam linkek, linkek fórum aláírásokban, spam jellegű hozzászólásokból linket gyűjteni.

- alacsony minőségű katalógusokból linket gyűjteni, amelyek kizárólag linképítés céljából lettek létrehozva.

- az a bizonyos klasszikus linkcsere - "ha meglinkelsz, én is meglinkellek alapon".

- linkek vásárlása magas értékű Page Rank oldalakról, amelyek nem rendelkeznek önálló látogatószámmal, és csak dofollow linket adnak.

Utóbbival ma már azért nem kell számolni, mert vasárnap óta csak néhány alternatív Page Rank mérőeszköz mutat értéket, a többi hasonló eszköz átállt 0 értékre, persze tudjuk, hogy ez csak féligazság, mert a Google továbbra is méri ezt az értéket, csak nem publikálja.

Bár azt gondolnánk, hogy mindezek a régi 8-10 éves beidegződések már lecsengtek, amivel lehetett a helyezést és az oldalak értékét manipulálni, meglepődnénk hányan élnek (élnének) még ma is ezzel a "mindegy, csak gyorsan jöjjön előre az oldal" megoldással.

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr728643866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása