101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

Isten veled Page Rank!

2016. március 24. - SEO101.hu

Akik az elmúlt 17 és félévben rátévedtek az internetre, legyenek azok egyszerű felhasználók, weboldal tulajdonosok, az ingyenes sablonokból létrehozott oldalak sikerélményében fürdőző webmájszeterek, mindannyian ismerhették azt az egyszerűségében varázslatos mérőszámot, ami egy weboldal életében központi szerepet játszott, ez pedig nem más, mint a: Page Rank.

A Google keresővel egyidős mérőszám egyszerű volt, mint a faék, weboldalak milliói indultak gyilokra egymással szemben, hogy a 0-10 skálán minél jobb eredményt érjenek el. A Page Rank számítás alaptézise szerint - nagyon leegyszerűsítve - azok az oldalak kapnak 0-tól magasabb értékelést, amelyekre más oldalak hivatkoznak, ugyanis csak arra az oldalra hivatkozik egy weboldal, amit jónak tart a tulajdonosa. Ebből az értelmezésből minél több link mutat egy oldalra, az annál fontosabb, hisz fontos oldalra csak fontos oldalak mutatnak.

pagerank_1.jpg

Persze mindez a későbbi SEO trükkök és illúziók korában elég naiv megközelítésnek tűnik, de tény, hogy olyan iránymutatást adott a felhasználóknak, ami valóban meghatározta a weboldalak sorsát és alakulását.

Egy tisztességes Page Rank értékkel rendelkező weboldal erőt és megbízhatóságot sugárzott a megrendelők és vásárlók szemében is, a Page Rank érték egyértelműsítette, hogy az oldal pályafutása során letett valamit az asztalra! Nem csak a "fontosság számszerűsítése" volt (by wikipedia), hanem megbízhatósági faktor is!

No, ennek lesz most már heteken belül vége! A Google nevében John Mueller megerősítette, hogy március 7-én a kereső törölte a Page Rank Toolbar adatokat.

google-pagerank.jpg

Végeredményben ez egy hosszan tartó folyamat vége, hisz az adatokat már 2013 óta nem frissíti nyilvánosan a kereső, és valahol várható volt, hogy ezzel kapcsolatban végleges döntést hoznak majd a szakemberek.Tény, hogy az érték éveken át erősen befolyásolta a SEO szakma alakulását, a weboldalak értékéről alkotott felhasználói és szakmai képet.

Holott 2013-ban Matt Cutts még úgy nyilatkozott, hogy nem hinné, hogy a Google teljesen lemondana a Page Rank-ről, ami lényegében igaz is, ha azt nézzük, hogy a kereső továbbra is használja egy sokkal komplexebb, összetett algoritmus formájában. Csak erről mi felhasználók semmit nem fogunk látni a jövőben.

Előreláthatólag néhány hétbe belekerül míg minden szerveren átfut a delete hatása, és N/A értékre változnak a PR checker által jelzett számok.

Abban viszont teljesen biztosak lehetünk, hogy több, mint másfél évtized beidegződését nem lehet egyik napról a másikra áthidalni, főleg az átlagfelhasználó, átlag weboldal tulajdonos esetében, akiknek még jó ideig a Page Rank lesz az isten!

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr328523724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2016.03.25. 09:18:40

Azért valami nem ártana helyette
süti beállítások módosítása