101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

A hatékony kulcsszóhasználatról

2015. augusztus 09. - seo101

 

A keresőoptimalizálásban fontos szerepet játszik a kulcsszavak helyes és mértékletes használata. Most elmondjuk. mire kell ezekkel kapcsolatban figyelni, milyen mennyiségben érdemes őket szerepeltetni, illetve hogy egyáltalán mi is a szerepük valójában.

 

A kulcsszavak, vagyis keywordok használata bármilyen profi weboldal, azok aloldalai és főként webszövegek (blogok vagy cikkek) illetve reklámszövegek esetében nélkülözhetetlen. Nemcsak azon egyszerű okokból kifolyólag, hogy orientáljuk az olvasót, vagy többszörösen tudatosítsunk benne bizonyos információkat; e mögött sokkal konkrétabb okok és érvek rejlenek. Megválasztásuk pedig nem csak abból áll, hogy találomra kijelölünk néhány szót – a hatékony kulcsszóalkalmazáshoz bizony többféle feladatot kell elvégeznünk, átgondolnunk.

shutterstock_150164543.jpg

A kulcsszavak elsődleges funkciója – mivel a keresőoptimalizáláshoz tartoznak – az, hogy egyfelől minél előbb szerepeljünk a keresési rangsorokban, másfelől pedig minél könnyebben találjanak ránk az emberek. Ez abban az esetben különösen fontos, ha egy termék vagy egy szolgáltatás eladása, népszerűsítése a tét. Magyar nyelvben 3-4 szónál hosszabb kulcsszavak vagy –kifejezések használata nem célszerű, ezért különösen nehéz is lehet a dolgunk.

 

A kulcsszavak megtervezésének, kiválasztásának folyamatát kulcsszókutatásnak nevezzük. Ezt többféleképpen megvalósíthatjuk: célszerű először is azokat a kifejezéseket (akár témákra lebontva) összegyűjteni, amelyek szerintünk leginkább jellemzik az adott oldalt, terméket vagy vállalkozást. Így eleve sok olyan lehet köztük, amelyet egyébként is használunk szövegezéskor, és ezeket lehet egyre-egyre szűkíteni, hogy megtaláljuk azt a néhányat, amelyet rendszeresen, tudatosan alkalmazni fogunk. Egy másik vagy további lépés annak kiderítése, hogy az eddigi látogatóink mely kulcsszavak segítségével érkeztek az oldalunkra (ezt könnyen kivitelezhetjük például a Google Analytics vagy más webelemző szolgáltatás révén). A leggyakrabbakat lehet tudatosan használni, beépíteni a módszer nyomán.

 

Ma már léteznek keresőoptimáló szoftverek, pluginok (beépülő modulok) is, amelyek végső soron elvégzik helyettünk a munkát az adott holnap tartalma alapján, és meghatározzák akár az optimális kulcsszavakat is nekünk. Arra azonban mindenképp figyeljünk, akár gépi úton, akár saját kutatással jelöltük ki ezeket, hogy ne alkalmazzuk őket túl gyakran és túl agresszíven, mert a keresőalgoritmusok ezt is érzékelik, és célunk ellenkezőjét érhetjük el vele.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr207694728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása