101 kérdés és válasz a SEO-ról!

Seo101

A Google automatikusan törli az előzményeket

2019. május 15. - SEO101.hu

Egy május eleji konferencián bejelentették a Google agytrösztjei, hogy a Google által készített keresőfajtákban a felhasználók beállíthatják, hogy 3 vagy 18 hónaponta törölje a böngésző az előzményeket.

A mottó a „set it and forget it” volt, avagy „állítsuk be és felejtsük el”, és a lényege, hogy a felhasználóknak ne kelljen manuálisan mindig elnavigálni a Google beállításokba és ott törölni az előzményeket.

Először is lépjünk be a Google fiókunkba, majd navigáljunk a Tevékenységvezérlők szekcióba (Activity Controls). Kattintsunk a törlés automatikusan (Choose to delete automatically) gombra, majd válasszuk ki, hogy 3 havonta vagy 18 havonta akarjuk, hogy a Google törölje az előzményeinket.

search-tool-pkau3qw_1.jpg

Néhány platformon még nem elérhető ez a funkció, így egyesek még nem biztos, hogy látják az automatikus törlés opcióját a beállításokban.

Jelenleg csak a Helyelőzmények, és az Internetes és Alkalmazástevékenységek kategóriában lehet aktiválni az automatikus törlést, és körülbelül pár hét múlva lehet majd tesztelni a működésüket. A további adatok automatikus törlésére később lesz lehetőség.

Miért lehet ez érdekes?

Marketingesek számára az ilyen adatok törlése nem túl jó, ugyanis egy bizonyos felhasználóról elveszhet az összes keresési adat, így releváns reklámjaink nem fognak hozzájuk olyan hatékonyan eljutni.

A Google biztosított mindenkit, hogy az organikus keresésekre ez az új funkció nem lesz túl nagy kihatással, és a fő rangsorolási elvekkel sem kerül ütközésbe.

female-freelancer-in-coffee-shop-p7fj3a5.jpg

A Google főleg azok számára akar kicsit imponálni, akiket érzékenyen érint a személyes adatok védelme. Ha nem akarjuk, hogy túl sok keresési információ és személyes adat kerüljön a Google-höz, akkor rendszeres időközönként „tisztára moshatjuk a lapot” az új funkciókkal.

Praktikus továbbá az is, hogy nem kell folyton manuálisan törölgetnünk az előzményeket, mivel automatikusan megtörténik ez a Google részéről.

Ami nem egészen tiszta számunkra azok az időközök, ugyanis a 3 hónap is soknak tűnhet egy automatizált folyamatnál, de a Google nyilván nem akarja, hogy túl gyakran törlődjenek a keresési adatok és előzmények, ha nincs rá feltétlen szükség a felhasználó részéről. Elvégre a jó reklámok csak így tudnak megjelenni!

A bejegyzés trackback címe:

https://seo101.blog.hu/api/trackback/id/tr7814827464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.05.15. 14:02:47

Gugli helyett javaslom mindenkinek használni a:
duckduckgo.com/
keresőt, ami senkit nem követ és nem készít róla nyilvántartást.
És a probléma megoldva.

cselaxi 2019.05.15. 14:13:56

@steery: Ó, amikor én még hittem a mesékben...
süti beállítások módosítása